31 desember 2005

Narnia - tydelige evangeliske paralleller

Jeg var og så Narnia sammen med min datter i går kveld. En fin film som jeg ikke har vansker med å anbefale. Spesielt for de som liker eventyrfilmer, og for de som får utbytte av å se filmer med klare evangeliske trekk.

At det var tydelige paralleller mellom Narnia og evangeliet er det liten tvil om. C.S. Lewis, som har skrevet historien om Narnia, var jo også som kjent kristen. Filmen handler om fire søsken som finner en verden ved å gå inn gjennom et klesskap. Allerede har kan vi dra likheter mellom vår fysiske verden og den parallelle åndelige verden som Bibelen beskriver. Narnia, som denne verden heter, ligger under for det onde takket være den onde dronningen. Filmen handler om kampen for å overvinne den ondes makt over Narnia. Sentralt i handlingen har vi løven Aslan, som er kongen over "det gode". Her ser vi klare paralleller til Jesus. Jesus blir forøvrig i Bebelen omtalt som bl.a. "Løven" av Juda stamme.

Midt i filmen ser vi at den onde dronningen krever sin rett til å beholde en av de fire søskenene (som forøvrig omtales som sønner av Adam og døtre av Eva), fordi vedkommende har latt seg friste til å hjelpe dronningen. Parallellen her er syndefallets konsekvenser og hvilken "juridisk rett" dette ga det onde.For å redde gutten, er løven nødt til å la seg ofre. Midt på natten tusler han avgårde helt alene gjennom noe som kan minne om Getsemanehagen. Han går helt alene til plassen der han skal ofres. Han hånes og mishandles av dronningens tilhengere, før hun dreper ham med et knivhugg. Pga løvens død tror nå dronningen at seieren er vunnet. De to søstrene i søskenflokken kommer til offerplassen der løven ligger død, og sørger over den. Da de forlater stedet gråtende, våkner løven plutselig til liv igjen samtidig som offerplassen bryter sammen. Løven forkynner at siden en uskyldig har latt seg ofre for den skyldige, vil død vende om til liv. Her ser vi solekklare paralleller til hendelsene rundt Jesu henrettelse, forsoningsverket, og kvinnene som oppdaget at Jesus var stått opp fra de døde.

Løven og jentene forter seg til stedet der den store striden finner sted, og når løven har tatt knekken på dronningen, sier han: "It is finished!". Forøvrig det samme som Jesus ropte fra korset i det han døde. Filmen ender med at barna får kongekroner og det er jubel og glede. Da forsvinner plutselig løven bortover stranden til han ikke lenger er synlig. Den yngste jenta i søskenflokken blir lei seg og vil at han skal bli. Men det kommer en og forteller henne at han en dag skal komme tilbake. Parallellene her er at pga Jesu forsoningsverk, har hver og en som tror fått et nytt liv, man er blitt "konger", dvs fått autoritet over det onde slik at synden og døden (i åndelig forstand) ikke lenger har noen makt. Etter at Jesus hadde fullført forsoningen forsvant han fra jorden med løfte om en gang å komme tilbake for å fullt ut gjenopprette fullkommen fred og gjøre ende på det onde, på sykdom, krig og smerte én gang for alle.

Beklager dersom jeg har røpet for mye av filmen for deg som tankte å se den. Men jeg kan forsikre om at mine avsløringer ikke på noen måte vil ødelegge filmopplevelsen. Dessuten er det jo ingen hemmelighet at den gode vinner i denne filmen. Dette og at løven dør og gjenoppstår er jo også blitt omtalt av pressen i forkant av filmen.

God filmfornøyelse - og ta til deg den parallelle betydningen av filmen.

6 kommentarer:

Lise sa...

Spennende tolkning av filmen. Har ikke tenkt på den slik før. Husker jo vagt at jeg så serien da jeg var liten.
Blir spennende å se filmen med denne tolkningen i minnet.

L

Bottom Buzzer sa...

Yeah! Det var en anmeldelse av filmen som jeg absolutt kan slutte meg til!

Grete Winther Westrum Løvås sa...

Jeg gleder meg til å se filmen. Har nettopp hørt "Løven, heksa og klesskapet" på lydbok, og jeg ble overrasket over hvor gjennomført bra den var. Ingen tvil om hva Lewis hadde i tankene da han skrev boka.

Grete Winther Westrum Løvås sa...

Historiene om Narnia er helt spesielle synes jeg. Leste nettopp alle sju bøkene for dattera mi, og det var en sann fryd :)

Anonym sa...

takk! du hjalp skoleprosjektet mitt!

Nettpuben sa...

Så hyggelig, spesielt med tanke på at det er så mange år siden jeg skrev anmeldelsen ��